ساخت ویلا
14
اکتبر

ساخت ویلا

ساخت ویلا

در دفتر معماری ایماژ منظور از ویلا همان خانه رویایی است که هر فردی آرزوی زندگی در آن را دارد. مشخص است که دست یابی و ساخت ویلا رویایی نیازمند تجربه و تخصص کافی در زمینه ساخت و طراحی ویلا میباشد. همه ما میدانیم که بدست آوردن تجربه و تخصص در این زمینه نیازمند اجرا و طراحی چندین پروژه ویلایی می‌باشد که ما توانسته ایم با تمرکز بر روی طراحی و ساخت ویلاهای گوناگون در نقاط مختلف کشور به این امر مهم دست پیدا کنیم.

در این مطلب میخواهیم تجربیات و تخصص های خود را در زمینه طراحی و ساخت ویلا به زبان ساده در اختیار شما قرار داده تا هر چه بیشتر شما را با مراحل مختلف ساخت ویلا آشنا کنیم و مسیر دست یابی به این خانه رویایی را برایتان هموار کنیم.

قدم اول: برنامه ریزی ساخت ویلا

اجازه بدهید قبل از خرید زمین از خود بپرسیم هدف از ساخت ویلا چیست؟ به طور مثال ساخت ویلا در زمینی که در شمال خریداری می‌شود هنگام سه ماهه تابستان، قطعا نمی‌تواند برای کسی که آب و هوای شرجی را نمی‌پسندد، شرایط لذت‌بخشی را فراهم کند. پس باید بدانیم برای چه کسی و تحت چه شرایطی در حال برنامه ریزی هستیم.

پس در این مرحله باید برنامه‌ریزی کنیم که چه هدف ساخت ویلا چه شرایطی را توصیف می‌کند. نیازهای خانواده باید بررسی شود. قطعا نیاز‌های خانواده ۴نفره با نیاز‌های یک نفر تفاوت دارد. در طول شبانه روز و در طول سال هر خانواده‌ای مطابق نیاز‌های خود از فضا‌ها و اتاق‌ها استفاده می‌کند. روند طراحی ویلا باید به طور اختصاصی بر اساس خواسته‌های کارفرما باید برنامه‌ریزی و طراحی شود.

البته اگر هدف از ساخت ویلا سرمایه‌گذاری در نظر گرفته شده باشد نیز می‌توان برنامه‌ریزی کرد تا طراحی به مسیری حرکت کند که هر خریداری بتواند از روند ساخت ویلا و نتیجه آن راضی باشد. به طور مثال اضافه کردن فضاهای مشترک مانند استخر و باشگاه ورزشی و بام سبز و فضای بازی و … می‌تواند به نتیجه ساخت ویلا کمک بزرگی کند.

۱- زمین برای ساخت ویلا

یکی از دلایل ساخت ویلا می‌تواند فرار از آب و هوای شهری است که در آن ساکنیم باشد. شهر‌ها با انواع آلودگی‌ها و ترافیک معابر، مردم ساکن در خود را از طبیعت و فضای باز دور می‌کند. پس ما خانه‌های رویایی خورد را جایی خارج از شهر‌های شلوغ تصور می‌کنیم. انتخاب شهر مورد نظر برای ساخت ویلا گزینه‌های مختلفی را پیش روی ما می‌گذارد:

این شهر یا روستایی که ما در مورد آن رویابافی می‌کنیم می‌تواند شمال، غرب یا هر جای دیگری در کشور که ما خاطره خوبی از آنجا داریم باشد. شاید منطقه خوش آب و هوایی را در کردان می‌شناسیم که با ذائقه خانواده مطابقت دارد. یا کسانی را در دماوند می‌شناسیم که می‌توانند همسایه خوبی برای ما باشند. شهرهای کوچک اطراف تهران مانند لواسان نیز پتانسیل این را دارند که جزو گزینه‌های اصلی مردم تهران برای ساخت ویلا در آن باشند.

قیمت زمین در بسیاری از شهر‌های شمالی ایران هنوز بالا نرفته است. حومه شهرهای شمالی یکی از جذاب‌ترین موقعیت‌ها را می‌توانند برای ساخت ویلا می‌توانند ارایه کنند. زمین‌هایی در شمال هستند که مصداق بارز «یک پنجره رو به دریا، یک پنجره رو به جنگل» می‌توانند باشند. شهر‌های کوچک غرب ایران می‌توانند بهترین نقاط کشور در فصل تابستان باشند. ییلاق‌های کوهپایه‌های زاگرس می‌توانند اروپایی‌ترین آب و هوا را برای ساخت ویلا به ارمغان آورند.

۲- موقعیت‌یابی ساخت ویلا

اگر شهر و یا روستای مورد نظر خود برای ساخت ویلا را انتخاب کرده‌اید، حالا باید دقت کنید که موقعیت مناسب ساخت ویلا برای شما به چه صورت است؟ یک شهر ساحلی می‌تواند زمینی را با پلاک اول و دقیقا روبه‌روی آب به شما پیشنهاد دهد. همجنین در این شرایط شما می‌توانید با هزینه کمتر و با انتخاب منطقه‌ای خلوت‌تر و به دور از شلوغی و با هزینه کم‌تر و با فاصله از دریا را انتخاب کنید.

البته باید در نظر داشته باشید که هر قدر از مرکز شهر دور شویم از امکانات رفاهی کم‌تری برخوردار خواهیم بود. البته این نکته هم می‌تواند مثبت و هم منفی باشد.

به طور مثال ممکن است در زمینی ساخت ویلا شروع کنیم که لوله کشی گاز ندارد. این شرایط می‌تواند نوید یک لایف‌استایل جنگلی را داشته باشد. این شرایط می‌تواند حس زندگی در طبیعت را به وسیله شومینه و اجاق هیزمی را منتقل کند.

نکته اینکه اگر به قصد سرمایه‌گذاری قصد ساخت ویلا داریم، فروش این‌گونه ویلا‌های خاص در زمان بیشتری انجام می‌شود. البته که گزینه مناسب برای فروش ویلا در تامین تمامی امکانات مورد نیاز مانند انشعاب آب و برق و گاز است.

۳- تعیین معمار یا مشاور برای طراحی ویلا

هسته اصلی یک تیم ساخت و ساز را مشاور و دفتر معماری تشکیل می‌دهد. در واقع عضو کنترل‌کننده مراحل ساخت که کارفرما را به پیمانکار ها متصل می‌کند دفتر معماری است.

در مراحل قبلی نیز دفتر معماری می‌تواند درباره انتخاب زمین و شرایط آن به شما مشاوره دهد تا در نتیجه نهایی تاثیر مثبت آن را شاهد باشید.

در واقع از مهمترین وظایف دفتر معماری برنامه‌ریزی برای شروع شاخت ویلا است. با کلیک بر روی وظایف دفتر معماری، با تمام بخش‌هایی که دفتر معماری در حین ساخت ویلا انجام می‌دهد آشنا می‌شوید. هر قدر دفتر معماری از نظر زمانی زودتر به پروژه وارد شود بیشتر می‌تواند به پیشبرد اهداف پروژه کمک کند.

قدم دوم:  امور دفتری و اداری  قبل از ساخت ویلا

تا به این مرحله اهداف اصلی برای ساخت ویلا تعیین شده است. موقعیت مکانی که ساخت ویلا در آن مشخص شده تعیین شده است. همچنین معین شده است که در طول پروژه با یک دفتر معماری باید همکاری داشته باشیم. در ادامه چند قسمت از کار باید به صورت دفتری انجام شود تا بتوانیم مراحل اجرایی در کارگاه برای ساخت ویلا را انجام دهیم.

۱- بررسی زمین

قبل از هر چیز باید بدانیم که این بر عهده دفتر معماری است. بررسی دسترسی ها برای سواره و و پیاده باید تعیین شود. اولین سوال این است که ما از کجای زمین وارد فضای یاغ می‌شویم و از کجا وارد خود ساختمان ویلا می‌شویم؟ موقعیت فضاهای باز و بسته ویلا نسبت به موقعیت زمین چگونه است؟ آیا میتوانیم زمین را طوری در نظر بگیریم که بتوانیم یک استخر روباز ولی بدون دید به اطراف داشته باشیم؟

شیب زمین باید در این مرحله کامل بررسی شود. نقشه‌بردار در زمین حاضر می‌شود. تمام اطلاعات مورد نیاز از زمین را در قالب UTM به ما می‌دهد. اين اطلاعات ابتدا به شهرداری یا فرمانداری منتقل می‌شود. سپس همین فایل نقشه برداری به دفتر معماری تحویل داده می‌شود تا مراحل طراحی به طور دقیق شروع شوند.

در این مرحله باید تعیین شود که زمین در چه قسمت هایی باید گودبرداری شود. وضعیت تسطیح سطوح و توپوگرافی نیز در همین مرحله معلوم می‌شود. ورودی‌های زمین و مسیرهای دسترسی طراحی می‌شود. در مراحل بعد باید وضعیت حجم ویلا نسبت به زمین معلوم و طراحی شود.

۲- طراحی معماری ویلا

این مرحله لحظه تولد ویلا است. آن‌چیزی که تا کنون وجود نداشته، از بستر زمین و شرایط پروژه به واقعیت نزدیک می‌شود. دفتر معماری موظف است تمام مراحل طراحی ویلا را با توجه به نیاز های شما و موقعیت ویلا تصور و روی کاغذ اجرا کند.

شعار اصلی دفتر معماری ایماژ، ترجمه کردن نیازها به فضای قابل زندگی است. ما در دفتر معماری موظف هستیم تمام نیازها را طی چند دهه آینده بسنجیم. به ازای تمام نیازهای بررسی شده باید فضایی پاسخگو به نیاز ها و شرایط پروژه داشته باشیم. طراحی در دفتر معماری ایماژ به معنای تبدیل رویاها به واقعیت هایی است که قابل لمس‌اند و شما در آنها زندگی می‌کنید.

یک پروسه طراحی حرفه‌ای منجر به تولید نقشه‌هایی می‌شود که مهندس محری در هر شرایط کارگاهی می‌تواند آن را بدون کوچکترین خطایی اجرا کند. پس نتیجه این مرحله تولید انبوهی از مدارک و نقشه های فنی است که قابل ایت اجرا دارند. علاوه بر این تصاویر و ویدیو هایی که بتوانند تمام جزییات فضای پس از اجرا را نمایش دهند نیز در این مرحله تولید می‌شود.

برای پروژه‌های سرمایه‌گذاری پیشنهاد می‌شود در این مرحله تمام تصاویر و رندر‌های تبلیغاتی در همین مرحله تولید شود تا شرایط بازاریابی هموار شود. در واقع خریداران به کمک تصاویر و رندرهای قبل از اجرا می‌توانند با کیفیت ساخت ویلا بهتر و بیشتر آشنا شوند.

طراحی در چهار بخش معماری، سازه، تاسیسات الکتریکی و تاسیسات مکانیکی انجام می‌شود.

۳-  گرفتن جواز و پروانه ساخت ویلا

هم‌زمان با طراحی باید برای طی کردن مراحل اخذ جواز اقدام شود. برای شروع باید در شهرداری یا فرمانداری تشکیل پرونده داده شود. اسناد مربوط به مالکیت و شناسایی به علاوه‌ی قبض آب و برق و گاز برای تشکیل پرونده لازم است. پس از بازدید و بررسی خلافی زمین، گواهی بلامانع و سپس «دستور نقشه» صادر می‌شود. دستور نقشه معیار طراحی برای ساخت ویلا در نظر گرفته می‌شود.

پس از تحویل دستور نقشه به دفتر معماری، طراحی نقشه‌های مخصوص شهرداری توسط دفتر تولید و با سازه و تاسیسات چک می‌شود. نقشه‌های مخصوص شهرداری توسط شورا بررسی می‌شوند و میزان عوارض معین شده تا پرداخت شوند. بعد از آن مدارک و نقشه‌های تکمیلی تولید می‌شوند. از این طریق پیش‌نویس پروانه و بعد از تایید، اصل پروانه صادر می‌شود.

پروانه صادر شده به مالک و ناطر و مجری ارجاع داده می‌شود تا شروع به کار کارگاه ساختمانی عملیاتی شود.

۴-  برآورد هزینه ساخت ویلا

همزمان با طراحی و اخذ پروانه، برآورد هزینه نیز معمولا انجام می‌شود. در این مرحله با در نظر گرفتن درصد معینی خطا، هزینه‌های برپایی و عملیات ساختمانی به علاوه هزینه های بالاسری برآورد می‌شوند.

برآورد هزینه با محاسبه مصالح و میزان عملیات ساختمان در هر بخش شروع می‌شود. در پروژه‌های رسمی و دولتی این برآورد ها براساس «فهرست بها» محاسبه می‌شود. فهرست بها هرساله توسط دولت تنظیم می‌شود. برآوردی از هر فعالیت ساختمانی در فهرست بهای مربوط به هر قسمت از کارهای ساخت و ساز در نظر گرفته می‌شود. مجموع عناوین موجود در فهرست بها به علاوه «ضریب طبقات» و «هزینه‌های بالاسری» و «تجهیز و برچیدن کارگاه» برآورد هزینه‌های ساخت ویلا را تشکیل می‌دهند.

برآورد‌ها براساس متراژ زمین و متراژ فضاهای طراحی شده و عملیات‌های ساختمانی متناظر با آن‌ها محاسبه می‌شود. همجنین برای مجموع برآورد هزینه‌ها ضریب تلورانس در نظر گرفته می‌شود تا دقت یرآورد در هر مرحله معین شود.

۵-  تجهیز کارگاه

اولین مرحله حضور پیمانکاران در پروژه در این قسمت است. تجهیز کارگاه بنا به شرایط پیوست ۴ فهرست بها برعهده پیمانکار و با هزینه‌های از پیش تعین شده کارفرما است. کارفرما در طی جلسه‌ای با حضور مشاور، زمین را به علاوه پروانه‌های لازم به پیمانکاران تحویل می‌دهد. تجهیز کارگاه برای ساخت ویلا باید در کوتاه‌ترین زمان ممکن انجام شود.

هزینه‌های تجهیز کارگاه برای ساخت ویلا شامل موارد زیر می‌شود:

  • تامین و تجهیز محل سکونت کارگران پیمانکار
  • اجاره زمین تجهیز کارگاه ساختمانی
  • تامین کمک هزینه یا تسهیلات لازم براي تهيه غذای کارگران
  • تامین لباس کار، کفش و کلاه حفاظتی کارگران
  • تامین ساختمان هاي پشتیبانی و هزینه تجهیز انبارهای سرپوشیده
  • آزمایشگاه پیمانکار و موارد مشابه
  • تامین آب و برق کارگاه و شبکه آب‌رسانی و برق‌رسانی داخل کارگاه ساختمانی
  • تامین سیستم سوخت رسانی و گاز کارگاه ساختمانی
  • نصب ماشین آلات و تجهیزات و راه اندازي آن ها، یا تامین آن ها از راه خرید خدمت یا خرید مصالح
  • بارگیري، حمل و بار اندازي ماشین آلات و تجهیزات به کارگاه ساختمانی و برعکس
  • بیمه تجهیز کارگاه
  • برچیدن کارگاه

قدم سوم: مراحل اجرایی ساخت ویلا

پس از طی شدن مراحل مانند اخذ پروانه و تهیه نقشه‌های اجرایی توسط دفتر معماری، مجری فعالیت کارگاه را شروع می‌کند. مجری به همراه پیمانکاران جز، تجهیز کارگاه را از قبل انجام داده‌اند و برای شروع مرحله اجرا که تخریب و خاک‌برداری است را عملیاتی می‌کنند.

در این مراحل فرض بر استفاده از روش‌های رایج در ساخت ویلا است. در روش‌های رایج عموما از اسکلت‌های فلزی و بتنی بر روی بستری به نام فونداسیون استفاده می‌شود. سقف ها نیز به طور رایج از انواع سقف‌های تیرچه بلوک استفاده می‌شود. از دیگر روش‌های نوین و  قابل اجرا در سقف، می‌توان به عرشه فولادی، کوبیاکس، یوبوت، مجوف یا وافل و … می‌توان بهره برد.

الف – تخریب و گودبرداری:

در صورتی که زمین مورد نظر برای ساخت ویلا شامل ساختمان کلنگی باشد، قبل از هرکاری باید اقدام به تخریب ملک قدیمی کنیم. مراحل تخریب باید اصولی و توسط متخصص تخریب انجام شوند. هدف از تخریب و گود برداری، دستیابی به سطح مورد نظر ما برای اجرای پی و فونداسیون است. معیار تخریب و گودبرداری باید نقشه‌هایی باشد که در آن کُد ارتفاعی مشخص شده است.

۱- پاک‌سازی زمین و تسطیح:

عملیات تسطیح و پاک‌سازی شامل تخریب بنا‌های موحود در زمین و از بین بردن موانع نباتی و سنگ و کلوخ‌هایی است. تمام این موارد موانعی هستند که اجازه خاک‌برداری را به ما نمی‌دهند و فورا باید حذف و به محل دیگری منتقل شوند. موارد اصلی که باید در این مرحله انجام شوند بدین شرح است:

  • بوته‌کنی، کندن و جابجایی نباتات (شمشاد‌ها، درخت‌ها، نهال‌ها، … )
  • سوراخ‌کاری و شیار‌زنی سطوح سخت به قصد تخریب موضعی و کلی (مانند آسفالت، بتن و سطوح فلزی مضرس)
  • تخریب کلی سازختمان‌های موجود کلنگی با مسالح بنایی، خشتی و چینه‌ای
  • تخریب انواع سطوح، تفکیک و دسته‌بندی کردن و حذف و برچیدن سنگ‌های لاشه و قلوه
  • حذف و برچیدن فرش کف، سفال بام، عایق‌ها، جدول و تراشیدن اندود جداره‌ها
  • حذف و برچیدن قسمت‌های چوبی، صفحات پیش‌ساخته و ساندویچ‌پنل، کف‌پوش‌ها، دیوار‌پوش ها، قسمت‌های شیشه‌ای
  • حذف و برچیدن قسمت‌های فلزی و فولادی
  • حذف و برچیدن تاسیسات مکانیکی و الکتریکی (برقی)
  • تراشیدن و کندن آسفالت‌ها و برش بتن

 

نکته مهم دیگر پاک‌سازی زمین از چمن است. در واقع این کار برای پاک‌سازی خاک صورت می‌گیرد. از آنجایی که ممکن است حدود ۳۰ سانتی‌متر از خاک سطحی شامل گیاهان زنده و نباتات باشد در نتیجه خاک سطحی سست می‌شود. این خاک به آسانی فشرده می‌شود و برای ساختمان سازی مناسب نیست. از این روی این خاک باید با ماشین آلات خاک‌برداری یا با وسایل دستی مانند بیل و فرقون برداشته و به محل مناسبی حمل شود. همچنین درصورتی که سطح زمین ناصاف باشد باید با گریدر و یا با وسایل دستی تسطیح و خاک‌های اضافی به محل مناسبی منتقل شود.

۲- پیاده کردن نقشه روی زمین

پس از آماده شدن نقشه‌ها و تحویل نقشه‌های اجرایی به کارگاه، باید در زمین پیاده‌سازی شوند. در واقع باید موقعیت و محل دقیق نقاط اصلی روی نقشه بر روی زمین تعیین شوند. پیاده کردن نقشه‌ها به معنای مشخص کردن گوشه‌ها و محور‌ها و اضلاع نقشه طرح بر روی زمین است. این کار به وسیله مترکشی یا دوربین‌های نقشه‌برداری معین، میخ‌کوبی و سپس رنگ می‌شود. به بیان دیگر، پیاده کردن نقشه بر روی زمین مرحله‌ای بین طراحی و شروع عملیات ساختمانی است.

نکته مهم اینجاست که عمل پیاده کردن نقشه باید کنترل شود. یعنی پس از میخ‌کوبی گوشه‌ها و تعیین محور‌ها و قبل از رنگریزی باید با اندازه‌گیری دوباره‌ی اضلاع و زوایا، مجری باید از صحت و درستی آن‌ها را کنترل کند. در غیر این صورت باید نسبت به اصلاح آنها اقدام کند. چنانچه محل ساختمان یا ارتفاع کف آن درست مشخص نشده باشد، زمان و هزینه‌های انجام شده کار‌های ساختمانی به هدر رفته و خسارات سنگینی دربر‌خواهد داشت. این در صورتی است که چک و کنترل عملیات پیاده کردن، زمان کمی می‌گیرد. در ضمن پیاده کردن نقشه یک ساختمان با ابزار ساده مانند متر و ابزار دقیق  مانند دوربین نقشه‌برداری و متر امکان‌پذیر است.

۳- گودبرداری و خاک‌برداری

قبل از شروع به گود برداری باید استحکام زمین به دقت بررسی گردد. آزمایشگاه خاک با نمونه برداری از خاک قسمت‌های مختلف زمین کیفیت خاک را از نظر سازه‌ای بررسی می‌کند. سازه نگهبان و بعد از آن سازه اصلی ویلا طبق اطلاعات آزمایش خاک طراحی و محاسبه می‌شوند.

وضعیت تاسیسات زیرزمینی مانند مسیرهای فاضلاب، لوله‌کشی آب شرب، گاز، کابل‌های برق، تلفن و غیره باید مورد بررسی قرار گیرند. این موارد ممکن است در حین گودبرداری یا باعث ایجاد حادثه شوند یا صدمه ببینند. تمام این موارد بعد از بررسی باید حذف و یا تغییر مسیر داده شوند. در صورتی که امکان حذف و یا تغییر مسیر نداشته باشیم باید به روش مناسب حفاظت و محصور و یا معلق شوند.

امکان دارد عملیات گودبرداری و حفاری برای پایداری دیواره‌ها و ساختمان های مجاور خطرآفرین باشد. در این شرایط باید به وسیله نصب شمع، سپر و مهار های سازه‌ای مناسب پایداری آن‌ها تامین گردد. در صورت نیاز قبل از ساخت ویلا و وارد شدن به مراحل سفت کاری، با اجرای سازه‌های نگهبان، ایمنی و استحکام بستر گوبرداری شده ایجاد شود.

ب – سفت‌کاری‌ها:

مراحل اجرایی ساخت ویلا به دو دسته سفت کاری و نازک کاری تقسیم می‌شود. سفت کاری شامل قسمت‌های سازه‌ای است. قسمت های سازه‌ای ساختمان وزن و بار را تحمل می‌کنند. پی و اسکلت و بعد از آن سقف ها مهمترین عناصر سازه‌ای هستند که در بخش سفت‌کاری ساخته می‌شوند. نظارت بر اجرای سفت کاری توسط مهندس عمران انجام می‌شود.

۱- پی‌سازی و فونداسیون

پس از عملیات گودبرداری و معلوم شدن محدوده ساخت ویلا، سطح را برای اجرای فونداسیون آماده می‌کنیم. در مرحله اول یک لایه بتن مگر با ۵ تا ۱۰ سانتی‌متری بتن ریخته‌ می‌شود. این لایه بتنی برای تراز کردن سطح زیر فونداسیون می‌شود. بتن مگر باعث می‌شود بین خاک و سازه فونداسیون فاصله‌ای ایجاد شود که از نفوذ آب جلوگیری می‌کند. بتن مگر بر اساس اطلاعات و مشخصات نقشه‌های سازه اجرا می‌شود.

پس از اجرای بتن مگر، باید قالب بندی مناسب برای شناژ‌های فونداسیون اجرا شود. این قالب بندی که عموما آجری و یا فلزی است باید در برابر وزن بتن و نیروی ویبراتور و وزن کارگران مقاومت کند. ریختن خاک پشت قالب‌ها روشی برای تامین مقاومت لازم است. سپس بر اساس نقشه‌های سازه آرماتوربندی برای شناژها اجرا و بافته میشود. همچنین روی هر قالب باید روکش پلاستیکی کشیده شود. لایه پلاستیکی باعث می‌شود آب و شیره بتن از آن خارج نشود.

پی سازی در ساخت ویلا با هدف انتقال بار از اسکلت و دیوار برشی به بستر زمین است. طراحی فونداسیون توسط مهندس محاسب سازه انجام می‌شود. به غیر از فونداسیون بتن مسلح از مصالح دیگری چون آجر، ملات شفته آهک، سنگ و یا بتن غیر مسلح نیز استفاده می‌شود که برای ساخت ویلا پیشنهاد و طراحی نمی‌شوند.

۲- اسکلت سازه (بتنی یا فلزی)

سازه به معنای یک یا مجموعه‌ای از اعضا است که با هدف تحمل و انتقال نیرو اجرا می‌شوند. سقف، تیر، ستون و فونداسیون از اعضای اصلی سازه‌اند. اسکلت سازه یا همان تیر و ستون ها، به طور عمده دو مدل بتنی و فلزی ساخته می‌شوند. در مدل بتنی تیر و ستون‌ها پس از طراحی، ابتدا آرماتوربندی و بعد قالب‌بندی می‌شوند. سپس مرحله بتن‌ریزی انجام می‌شود. اما در مدل اسکلت‌های فلزی قطعات فلزی سازه پس از طراحی، در کارخانه تولید و در محل ساخت ویلا سرهم و ساخته می‌شوند.

مقایسه و انتخاب نوع سازه بتنی و یا فلزی در هر پروژه متفاوت است. همچنین فواید و معایب سازه‌های بتنی و فلزی در هر موقعیت زمانی و مکانی متفاوت است. استفاده از بتن انعطاف‌پذیری بالایی به منظور ایجاد فرم‌های خاص را در ساخت ویلا به ارمغان می‌آورد. سازه‌های بتنی نسبت به سازه‌های فلزی هزینه کم‌تری را دربر می‌گیرند. اما از نظر زمانی، مدت اجرای بیشتری نسبت به سازه فولادی دارند.

برای ساخت ویلا، سازه بتنی با فلزی انتخاب کنیم؟

در اجرای سازه‌های بتنی برای هر مرحله آرماتور‌بندی و قالب‌بندی و بتن‌ریزی و بعد از آن عمل‌آوری بتن، نیازمند زمان هستیم. آرماتوربندی در سریع ترین حالت ممکن صرفا می‌تواند در یک طبقه انجام شود و طبقات بالا‌تر قابل دسترسی نیستند. قالب‌بندی علاوه بر محدودیت آرماتوربندی که ذکر شد، معمولا به علت قیمت بالای آنها، تامین تعدادی زیادی از قالب‌ها (مخصوصا در پروژه‌های بزرگ‌تر) از نظر مالی امکان‌پذیر نیست. بتن‌ریزی نیز با محدودیت تعداد تراک‌میکسر‌های موجود در کارگاه و نیز محدودیت پمپ‌های بتن مخصوصا در پروژه‌های بزرگ مقیاس روبه‌رو است. حتی پس از بتن‌ریزی نمی‌توانیم بلافاصله قالب‌ها را از اطراف بتن برداریم. حداقل زمان قالب‌برداری تیر‌های بتنی بین ۷ تا ۲۵ روز (بنا به دما محیط مجاور بتن) متغیر است.

در عین حال سازه‌های فلزی پس از رسیدن به محل کارگاه ساخت ویلا صرفا نیاز دارند که نصب و بر اساس نقشه‌های شاپ اجرا و متصل شوند. نحوه اتصال سازه‌ّای فلزی به سه دسته جوشی، پیچ و مهره و پرچی تقسیم می‌شوند. هر قدر بخش بیش‌تری از اجرا خارج از زمین ساخت ویلا و در کارخانه انجام شود، کیفیت و نتیجه دقیق‌تری را حاصل می‌کند. اجرای بخش زیادی از سازه‌های فلزی در کارخانه باعث افزایش راندمان و بهره‌وری سازه‌ای می‌شود. این مورد‌ هم نکته مثبت دیگری نصب به سازه‌های بتنی است بخش اعظم ساخت ویلا را باید در کارگاه ساختمانی انجام داد.

۳- سقف

اجرای سقف برای ساخت ویلا روش‌های گوناگونی تا کنون داشته است. ابتدایی ترین روش برای ساخت سقف تخت سیستم تاق ضربی است که خوشبختانه اجرای آن به کل منسوخ و حذف شده است. روش رایج دیگر اجرای سیستم تیرچه و بلوک است. در این روش تیرجه‌های به شک ‌T وارونه قرار داده می‌شوند و بین آنها بلوک‌های سفالی به عنوان پر‌کننده قرار می‌گیرند. سپس در فضا‌های خالی باقی مانده بین تیرچه‌ها و بلوک های سیمانی بتن‌ریزی انجام می‌شود. البته بنا بر نقشه‌های سازه و محاسبات یک مرحله اضافه کردن میلگرد‌های حرارتی نیز برای اجرای سقف باید در نظر بگیریم.

نکته حایز اهمیت در سقف‌های تیرجه بلوک، امکان جایگزین کردن بلوک سفالی (در نقش پرکننده در سقف) با دیگر مصالح مانند  بلوک سیمانی و یا یونولیت نیز می‌تواند جایگزین شود. در واقع عنصر پر‌کننده در سقف صرفا نقش نوعی قالب را برای بتن بازی می‌کند. حتی از نظر سازه‌ای این امکان را داریم که پس از اجرای کامل بتن، تمام عناصر پرکننده در سقف مانند یونولیت (پلی‌استایرن) را حذف و از سقف جدا کنیم.

چه نوع  سقفی انتخاب کنیم؟

سیستم‌های اجرای سقف مشابه روش تیرچه بلوک نیز استفاده می‌شود. اجرای سقف‌های کْرُمیت صرفا در نوع تیرچه تفاوت دارند. در سقف‌های کرمیت به جای تیرچه‌های بتنی از تیرچه‌های فلزی ساخته می‌شود. روش‌های محبوب دیگری مانند سقف یوبوت و کوبیاکس نیز اجرا می‌شوند. در این روش ها مش تشکیل شده از میلگرد بافته می‌شود. اما در بین میلگرد‌ها قطعات پلاستیکی توخالی قرار می‌گیرد. در سقف‌های یوبوت این قطعات پلاستیکی فرم مکعبی دارند. در سقف‌های کوبیاکس این قطعات پلاستیکی فرم کروی دارند.

در هر روش به وسیله مطالعات سازه‌های انجام شده بهره‌وری و قدرت سازه‌ای برای پوشش دهانه‌های بزرگ‌تر در نظر گرفته شده است. دغدغه طراحان سازه و مهندسین محاسب کاهش زمان و هزینه ساخت سقف‌ها است. در عین حال آنان در تلاشند تا بتوانیم با حداقل تعداد ستون حداکثر مساحت سقف را داشته باشیم. باید قبول داشته باشیم که در ساخت ویلا بدون ستون بودن فضا می‌تواند کیفیت را دوچندان کند.

نازک‌کاری‌ها:

نازک‌کاری مربوط به قسمت‌هایی می‌شود که تحمل وزن و بار سازه‌ای ندارند. این قسمت ها برای کامل شدن فضاها اضافه می‌شوند. از آنجا که بخش‌های نازک‌کاری در نتیجه نهایی دیده می‌شوند، اهمیت بالایی دارند. تیغه چینی دیوار‌های غیرحمال که تفکیک فضا‌ها را انجام می‌دهند، از مهم‌ترین قسمت‌های بخش نازک‌کاری محسوب می‌شوند. نظارت بر اجرای نازک‌کاری توسط مهندس معمار انجام می‌شود.

۱- گچ و خاک

برای پوشش سطوح مختلف سازه ساختمان از ملات گچ و خاک استفاده می‌کنیم. ملات گچ باعث می‌شود سطوح صاف و یکدستی را داشته باشیم. گچ‌کاری باید به وسیله شاغول و شمشه اجرا شود. تمام قسمت های سقف و دیوار باید توسط تراز چک شود. دیواری که در تمام نقاط تراز نشده باشد زمان نصب کمد‌ها و کابینت باعث ایجاد درز‌های نامناسب بین قطعات و دیوار می‌شود. پر کردن درز‌های بین کمد و دیوار بسیار مشکل‌ساز و موقتی است.

۲-سقف‌های کاذب

بهتر است مراحل نازک‌کاری از بالا به پایین انجام شود. اجرای سقف کاذب بعد از گچ‌کاری و قبل از اجرای کاشی و سرامیک انجام شود. اگر کف اجرا شده باشد، سقف کاذب باعث می‌شود تا کف از بین برود. جنس سقف کاذب رابرای ساخت ویلا می‌توانیم از بین رابیتس و گچ‌برگ (کناف) انتخاب کنیم. سقف کاذب‌های از جنس گچ‌برگ سریعتر اجرا می‌شوند. سرعت بالای اجرا باعث می‌شود مجموع هزینه‌های ساخت ویلا کاهش یابد.

۳-کاشی و سرامیک

کاشی و سرامیک معمولا در فضا‌های تر باید استفاده شوند. علاوه بر آشپزخانه و سرویس‌های بهداشتی می‌توانیم برای کف سالن‌ها و همچنین نما نیز از سرامیک استفاده کنیم. ابعاد بزرگ سرامیک می‌تواند فضاها را بزرگتر از آنچه که هستند نشان دهد. تنوع انواع سرامیک باعث ‌می‌شود تطابق طراحی و روح هر فضا به حداکثر برسد. کاهش ضخامت بند‌کشی باعث می‌شود سرامیک جلوه بهتری پیدا کند.

۴- نقاشی

مرحله نقاشی را مرحله آخر ساخت ویلا می‌توانیم در نظر بگیریم. قبل از شروع به رنگ‌آمیزی باید تمامی سطوح رنگ‌خور باید سمباده کشیده شود. در صورت وجود ترک و درز باید این قسمت‌ها نیز اصلاح شوند. در طراحی می‌توانیم با استفاده از توع رنگ در فضا‌های مختلف کاربری‌های مخصوص آن فضا را تعریف کرد. اما بهترین روش استفاده از رنگ های روشن و خنثی است. عدم تنوع رنگ باعث ایجاد حس آرامش بیشتر می‌شود. رنگ‌های متنوع باعث کاهش انعطاف‌پذیری در انتخاب و جانمایی مبلمان و دکوراسیون می‌شود.

طراحی و ساخت تخصصی ویلا

ساخت ویلا همان قدر که برای متخصصین این کار ساده به نظر می‌رسد می‌تواند امری دشوار برای افراد دیگر باشد. چرا که شما در زمان ساخت ویلا با چالش های گوناگون و به خصوص با هزینه های بالا سر و کار دارید که عدم اطلاعات کافی و عدم تخصص کافی میتواند هزینه‌های هنگفتی را بوجود یباورد. از این رو ما در دفتر معماری ایماژ همیشه مشاوره با متخصصین این کار را به کارفرمایان پیشنهاد می‌کنیم. چرا که شما می‌توانید با استفاده از مشاوره متخصصین ساخت ویلا از ایجاد هزینه‌های اضافه جلوگیری کنید. همچنین یک ویلای با کیفیت با تکنیک‌های ساخت روز را بدست آورید.

مشاورین و متخصصین ما در دفتر معماری ایماژ همواره آماده پاسخگویی به سوالات شما در رابطه با طراحی و ساخت ویلا می‌باشند.